top of page

Een badkamerrenovatie

Bijgewerkt op: 1 dec. 2023

Alles wat je moet weten voordat je eraan begint!



Is jouw badkamer aan vernieuwing toe, maar weet je niet waar te beginnen? Bij HADO hebben we al heel wat badkamerrenovaties mogen realiseren, daarom vertellen we jou in deze blog alles wat je moet weten voordat je aan een badkamerrenovatie begint!



Er komt heel wat kijken bij zo’n make-over, maar first things first: hoe ziet jouw droombadkamer eruit? Op Pinterest en in woon- of lifestyle magazines vind je enorm veel inspiratie. Verzamel al je ideeën en maak een lijstje van jouw noden en wensen. Wat mag er absoluut niet ontbreken? Welke stijl is volledig jouw ding? Zie je liever een moderne badkamer of mag het al wat excentrieker?


Bepaal je budget


De minder leuke, maar niet minder belangrijke volgende stap is je budget bepalen. Hoeveel

kan én wil je vrijmaken voor de badkamer van je dromen? Door het budget op voorhand vast te leggen, zal het veel makkelijker zijn om knopen door te hakken en doordachte beslissingen te nemen.


Een belangrijke kanttekening bij de budgetbepaling: een kleine badkamer is in verhouding niet goedkoper dan een grote badkamer. Al wordt dat dikwijls wel verwacht. Kies je voor een kleine badkamer dan spaar je vloer en wandtegels uit, maar de andere kosten - bijvoorbeeld de installatie en de werkuren - blijven hetzelfde. Houd dat dus zeker in je achterhoofd.


Verder zijn er heel wat andere factoren die het uiteindelijke prijskaartje van je nieuwe badkamer beïnvloeden, er verschilt dan ook niets zo hard van prijs als een nieuwe badkamer in huis. Waarin zit dan het verschil precies? Alles heeft te maken met jouw prioriteiten. We zetten de belangrijkste vragen op een rijtje:


Wat zijn jouw prioriteiten?

Behoud je de huidige indeling van je badkamer of ga je voor een volledig nieuwe indeling?

Als je de huidige indeling van je badkamer behoudt, kunnen de leidingen blijven liggen en vermijd je extra kosten. Kies je toch voor een nieuwe indeling, dan moet je de leidingen verleggen en lopen de kosten al gauw hoog op. Hetzelfde geldt voor de vloer in de badkamer. Als je alles op dezelfde plaats laat staan, bespaar je op werk en kosten. Wil je toch graag een nieuwe look aan je vloer geven, maar breekwerk vermijden? Dan kan je simpelweg over de huidige vloer een nieuwe vloer leggen.


Is er al een ventilatiesysteem aanwezig?


Bij een kleine renovatie raden we aan om een ventilatiesysteem via de lichtschakelaar te installeren. Als het om een grote renovatie gaat, kan er perfect een groot ventilatiesysteem geïnstalleerd worden. Zeker wanneer je geen ramen of een ventilatiesysteem in je badkamer hebt, is het verstandig om dat bij een renovatie wel te voorzien zodat de muren niet vochtig blijven en er dus geen vochtplekken ontstaan.


Ga je voor een douche of een bad of een combinatie van beide?


Er zijn ontzettend veel soorten douches om uit te kiezen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan je kiezen voor een inloopdouche, douchecabine of -bak of een combinatie van een douche en een bad.



Een inloopdouche creëert een open gevoel en heeft heel wat afwerkingsmogelijkheden afhankelijk van je budget. Zo kan je bijvoorbeeld ook een niche in de muur voorzien voor producten, vaarwel onhandige doucherekjes! Voorzie voldoende ruimte voor een afvoersysteem ‘onder de grond’ en overweeg eventueel een afsluiting. Een inloopdouche ziet er vaak heel mooi uit, maar zonder afsluiting is de helft van je badkamer nat voordat je het zelf doorhebt.


Is er ruimte voor een bad? Vergeet dan niet rekening te houden met de plaats van de afvoer. Bij sommige modellen zit de afvoer aan linker- of rechterkant van het bad, bij een duobad zit de afvoer in het midden.


Badkamermeubel en lavabo: een wastafel of een waskom?



Badkamermeubels vind je in alle soorten, maten en designs en dat maakt de keuze niet makkelijk. Ga je voor de strakke uitstraling van een wastafel of voor een waskom als eye-catcher? Het is een combinatie van jouw smaak, functionaliteit en de ruimte die voorhanden is.


Kranen: opbouw of inbouw?


Je kiest de kranen best wanneer je een badkamermeubel, lavabo en douche of bad gekozen hebt, zo weet je met welke praktische zaken je rekening moet houden. Denk daarbij aan de hoogte van de kranen, de douchestraal, evt. een regendouche enzovoort.

Een inbouwsysteem ziet er mooi uit en neemt minder plaats in aangezien het gehele systeem in de muur zit, maar er hangt een hoger prijskaartje aan. Een opbouwsysteem is goedkoper en heeft ook heel wat mooie opties. Nog een voordeel: bij defect hoef je niet te beginnen breken!


Tip: voor zowel de kranen in de douche of het bad als aan de lavabo, is het handig om er een temperatuurstop (vb.: max. 38°C) op te zetten om te vermijden dat de kleinsten in huis zich verbranden.


Beginnen doen we bij het begin. Maak een afspraak bij HADO projecten & interieur, samen realiseren we jouw droombadkamer! Kies en bestel je graag zelf je badkamer? Dan kunnen wij de installatie volledig op ons nemen.



507 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page