Liet je al kleine herstellingen doen aan je dak of zag je kapotte dakpannen? Na een aantal jaren krijg je mos op je dak en kan dit voor schade zorgen. Of je merkt dat je huis niet meer fris ruikt. Is de lucht klam en vochtig? Vochtplekken aan het plafond? Dat zijn een aantal symptomen die op een dakrenovatie wijzen.
De levensduur van een plat dak is gemiddeld 25 tot 40 jaar. Een hellend dak kan 60 tot 80 jaar mee. Kocht je een oud huis en start je met renoveren? Of is enkel het dak aan vervanging toe? Tenzij je ervaring hebt met renovaties, zit je wellicht met een aantal vragen. Wij beantwoorden jouw 8 vragen rond dakrenovatie.
Vraag 1: ik vernieuw mijn dak: heb ik een vergunning nodig?
Je hebt geen vergunning nodig om dakpannen, keepers of leien te vervangen als je de draagbalken behoudt. Vervang je dragende balken? Dan vraag je wel een vergunning aan. Renovaties die niets aanpassen aan de stabiliteit of aan het fysiek bouwvolume vereisen geen vergunning. Let op, soms geldt er een meldingsplicht: bv. voor het vervangen van de draagbalken van je dak. Vraag bij de gemeente of er andere voorwaarden gelden.
Vraag 2: wanneer asbest van het dak verwijderen?
Dakrenovaties met asbest? Toepassingen met asbest worden door veroudering of door blootstelling aan weer en wind schadelijk. Is jouw dak met asbest sterk verouderd? Dan is het sowieso goed om het asbest te verwijderen. De stoffen die vrijkomen kunnen schade toebrengen aan de gezondheid. Renoveer je je woning? Dan ben je verplicht om de materialen met asbest te verwijderen als deze door de werken eenvoudig bereikbaar zijn. Je mag de materialen met asbest niet insluiten of bedekken. Een dak met asbest mag je nooit bedekken.Met de juiste voorzorgmaatregelen mag je zelf het asbest verwijderen.
Vraag 3: dakpannen vervangen?
De levensduur van dakpannen hangt af van het type dakpan. Keramische dakpannen vervang je pas na 50 tot 80 jaar terwijl betonnen dakpannen na 30 tot 40 jaar aan vervanging toe zijn. Natuurlijk speelt onderhoud een rol. Als je je dak goed onderhoudt, is dit alleen maar voordelig. Heb je daarentegen beschadigingen aan je dakpannen? Bv. gebroken dakpannen of poreuze dakpannen? Dan is het tijd om jouw dakpannen te vervangen.Ook bij verkleuring, algen- of mosgroei, kan je dak aan vervanging toe zijn. Merk je vochtplekken of lekkages op? Dit kunnen redenen zijn om je dak te vervangen. Maar ook als je zonnepanelen wil, kan dit het moment zijn om een nieuw dak te laten plaatsen.
Vraag 4: draagconstructie dak vervangen?
Meestal is het niet nodig om je volledige dak te vervangen. Renoveer je een oud huis en is jouw dakconstructie rot, aangetast of doorgezakt? Dan is het tijd om je dakconstructie te vervangen. Laat nakijken of jouw dak ernstige tekortkomingen heeft. Zo vermijd je vervelende en mogelijk gevaarlijke gevolgen.
Vraag 5: dak isoleren?
Energiekosten bespaar je door je dak te isoleren. Is je dak onvoldoende geïsoleerd? Zonder goede isolatie gaat warmte grotendeels verloren via het dak. Je kan je dak zelf isoleren maar er mogen geen spleten tussen de isolatie ontstaan om koudebruggen te vermijden. Liever zeker zijn en beroep doen op vakmanschap? Wij staan klaar met advies.Wist je dat er sinds 1 januari 2015 een dakisolatienorm geldt? Hierdoor moeten alle woningen over de nodige dakisolatie beschikken. Voor de dakisolatie gelden minimumwaarden. Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Contacteer ons.
Vraag 6: dakrenovatie met zonnepanelen?
Je dak renoveren en meteen nadenken over zonnepanelen is een slim idee. Als je je dak laat renoveren is dit hét moment om zonnepanelen te laten installeren. Je bespaart kosten én je bespaart energiekosten.
Zonnepanelen kan je leggen op een plat dak, een leien dak of op een dak met dakpannen.
Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn de oriëntatie, de dakhelling en schaduwvrije plaatsen belangrijk. Wij kijken dit voor jou na.
Vraag 7: wat kost een dakrenovatie per m²?
Een dakrenovatie kost tussen de 80 euro en 160 euro per vierkante meter.
De kostprijs hangt af van:
· het type dak
· de oppervlakte
· de materialen
· de keuze voor dakramen
· de isolatie
· het onderdak
· het type dakconstructie
· de keuze van afwerking
Wil je weten wat jouw dakrenovatie kost? Contacteer ons voor een afspraak en wij maken een gratis vrijblijvende offerte.
Vraag 8: dakrenovatie premies?
Investeren in je dak? Gelukkig zijn er ook premies voor jouw dakrenovatie en dakisolatie.Met de handige premiezoeker kom je te weten op welke premies je recht hebt.
We zetten er enkele op een rij:
· premie voor het plaatsen van een nieuw dak of dakisolatie
· EPC-labelpremie bij energierenovatie
· Totaalrenovatiepremie bij 3 of meer energiebesparende maatregelen
In bepaalde gemeenten en provincies kan je een gemeentelijke of provinciale premie ontvangen. Check daarom zeker de premiezoeker.
Wens je een deskundige dakrenovatie? Of is je dakrenovatie een onderdeel van een totaalrenovatie? Ook hiervoor kan je bij ons terecht. Lees zeker ook onze blog over verbouwen.
Vul ons contactformulier in. Wij contacteren je zo snel mogelijk.
Comments