top of page

VERPLICHT: Het asbestattest

Verkoop je jouw woning gebouwd voor 2001? Dan is het verplicht om over een asbestattest te beschikken opgesteld door een gecertificeerd asbestdeskundige. De Vlaamse regering wil de Vlaamse woningen tegen 31 december 2031 volledig asbestveilig maken. Het is een maatregel om al het aanwezige asbest van panden voor 2001 in kaart te brengen.


Asbest is een bouwmateriaal dat omwille van zijn lage kostprijs en brandwerende eigenschappen tot in de jaren tachtig massaal gebruikt werd. Het zit in bijvoorbeeld golfplaten, isolatiematerialen, vloer- en wandafwerkingen en afvoerbuizen. In het jaar 2001 werd asbest verboden aangezien het kankerverwekkend is.


Wat is het asbestattest?


Het asbestattest bevat informatie over eventuele asbest in je woning. Dankzij dit attest kom je te weten welke materialen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en hoe je als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken. Elk verslag is uniek. Het asbestattest moet beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de onderhandse akte.


Let op: het is niet zo dat alle asbest verwijderd moet worden voor de woning verkocht kan worden. Het asbestattest is louter informatief.


Waarom verplicht?


Het inademen van losse asbestvezels veroorzaakt na enige tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker. Om deze gezondheidsrisico’s te vermijden werd het gebruik van asbest in België verboden in 2001. Recente woningen zullen dus nooit over een asbestattest moeten beschikken omdat er sowieso geen asbest aanwezig is.


Als een asbestattest wordt opgemaakt zijn zowel de koper als verkoper duidelijk ingelicht over de eventuele risico’s dat de woning bevat. Het attest blijft 10 jaar geldig, maar bij een onveilige toestand is de geldigheid slechts beperkt tot 5 jaar.


Wanneer verplicht?


Vanaf 23 november 2022 heb je een geldig asbestattest nodig als:

  • je eigenaar bent van een gebouw of deel van een gebouw.

  • het gebouw, of het deel van het gebouw, is gebouwd voor het jaar 2001.

  • de oppervlakte minstens 20m² is.

  • het gebouw of deel van het gebouw toegankelijk is.

  • je het gebouw of deel van het gebouw verkoopt of schenkt.


Vanaf het jaar 2032 moet je voor élk gebouw dat gebouwd is voor 2001 een asbestattest hebben, ook als je geen plannen hebt om het te verkopen. Zelfs als verhuurder moet je tegen die datum zo’n attest laten opmaken voor elk pand dat je verhuurt. Zodra je over het attest beschikt, moet je een kopie geven aan de huurders.


Hoe wordt het attest opgemaakt?


Om het attest op te maken moet er eerst een deskundige ter plaatse komen voor een visuele inspectie en beoordeling. De gecertificeerde deskundige rapporteert de keuringsgegevens in een Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij applicatie. Op basis van die informatie levert het OVAM een asbestcertificaat af.


Tijdens deze visuele inspectie en beoordeling kijkt de asbestdeskundige of er materialen aanwezig zijn die een gezondheidsrisico vormen. Deze persoon zal natuurlijk niet in elke muur kappen, maar neemt wel stalen van bepaalde materialen als er een vermoeden van asbest is. Laboanalyse is nodig om uitsluitsel te geven of er asbest in het materiaal zit of niet.


Renovatiewerken op de planning?


Plan je een gebouw of woning, gebouwd voor 2001, te renoveren? Dan bestaat zeker de kans dat je tijdens de werken op asbest botst. Je bent dan verplicht als eigenaar om alle asbesthoudende materialen die door de werken makkelijk bereikt worden, te verwijderen. Ook mag je bijvoorbeeld geen herstelling of andere werken uitvoeren op een dak waar asbest is gevonden. Er is een te grote kans op beschadiging van je gezondheid en de natuur.


Asbest laten verwijderen en veilig maken kost natuurlijk snel heel wat. Wij hebben daarom een gouden tip voor jou! De Vlaamse overheid biedt namelijk steun om dit meer betaalbaar te maken.
Wil jij jouw woning renoveren volledig in lijn met de wetgeving rond asbest? Dan kan je altijd terecht bij HADO Projecten en Interieur! Vraag vrijblijvend een offerte aan via onze website.


Enkele nuttige links


Zoek je een proces gecertificeerde asbestdeskundige? Op de website van OVAM Vlaanderen vind je een lijst terug.


Wil je graag meer informatie van hoe een asbestinventarisatie verloopt? Die vind je hier.


Vraag je graag financiering aan bij de Vlaams overheid om asbest te laten verwijderen? Dat kan via deze website.

11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Huis verbouwen? Waar beginnen?

Oef, na die moeilijke zoektocht vond je een woning die je wil verbouwen. Met een beetje verbeelding zie je jouw droomwoning voor je. In het beste geval scrolde je door Pinterest of je maakte een moodb

Kosten besparen bij jouw renovatie?

Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je schoof het op de lange baan? Alles wordt duurder, dus ook verbouw

Wanneer bouwvergunning nodig bij renovatie?

Grote werken uitvoeren aan uw woning? Voor grondige verbouwingen moet je een omgevingsvergunning of stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Dit is hetzelfde als een bouwvergunning. Als je een bouwver

Comments


bottom of page