top of page

Woning kopen: met welke kosten moet je rekening houden?

Ben jij je aan het oriënteren op de huizenmarkt? Dan zijn er behoorlijk wat kosten waar je rekening mee moet houden. Je betaalt namelijk niet alleen de aankoopprijs van de woning. Sterker nog, je moet heel wat in eigen hand hebben! Dus, hoeveel kost dat huis of appartement dat je voor ogen hebt, nou werkelijk? We zetten het in deze blog voor je op een rijtje! P.S. Scroll zeker helemaal door tot het einde - daar staan nog een aantal tips.


1. Registratierechten

Deze kosten verschillen van gewest tot gewest. Maar je kunt over het algemeen uitgaan van 6% van de koopsom van de woning. Bij de aankoop van een tweede woning of bouwgrond is dit altijd 10% van de koopsom.


2. Notariskosten

Zodra je een woning koopt, onderteken je de koopakte bij de notaris. Je betaalt verschillende kosten zoals het ereloon, extra belastingen (kosten voor de hypothecaire formaliteiten, recht op geschriften (ROG), btw op het ereloon), en de dossierkosten. Al deze kosten zul je ook direct moeten betalen door middel van overschrijving aan de notaris.


3. Kosten voor overschrijving in het register

Verder betaal je nog kosten voor de overschrijving in het register met alle eigendommen. De notaris doet dit voor jou.


4. Kosten voor het hypothecair krediet

Meestal wordt je woning voor een groot gedeelte gefinancierd door een woonkrediet of hypothecaire lening. Daar kleven ook extra kosten aan, zoals dossierkosten en kosten voor het maken van een inschatting.


5. Nevenproducten bij hypothecaire lening

Daarnaast ben je verplicht om een brand en schuldsaldo-verzekering af te sluiten op het moment dat je een hypothecaire lening afsluit. Dit is een kostenpost die je daarnaast ook maandelijks/jaarlijks houdt.


6. Eigen inbreng

Vergeet zeker ook je eigen inbreng niet. Dit ligt gemiddeld op 10% van de koopprijs van de woning. Tegenwoordig is de huizenmarkt oververhit en kan het zijn dat je moet overbieden op je droomhuis. Dit bedrag zal dan ook meegerekend worden in de koopprijs van de woning. Stel een woning kost €300.000 euro en je biedt €330.000 euro, dan zul je 10% over €330.000,- aan eigen inbreng moeten inleggen.


7. Kosten voor architect en stabiliteitsingenieur

Wil jij grondig gaan verbouwen? Dan kun je eigenlijk niet zonder architect. Veel architecten vragen een percentage van de kost van het project. Maar er zijn ook architecten die een vaste prijs vragen. Dat is wel aan te raden. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met kosten voor een stabiliteitsonderzoek. Zeker als je muren gaat uitbreken. Verder zul je bij grotere renovaties en nieuwbouwprojecten een EPB nodig hebben die een expertisebureau voor je aanvraagt. Dit is verplicht en ook een kostenpost.


Extra tips

  • Wil je een goede indicatie over de kosten die je kwijt bent voor de woning die je op het oog hebt? Ga dan naar de online tool op https://www.notaris.be/rekenmodules/aankoop om je kosten te laten berekenen. Let op: je hebt meerdere tabbladen (waaronder aankoop en krediet) voor het volledige kostenplaatje.


  • Ga je verbouwen? Dan snappen wij helemaal dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Wij kunnen je met ons bedrijf, HADO Projecten & Interieur, zeker van dienst zijn. Bij ons kan je terecht voor alles wat met bouwen, renovaties en interieur te maken heeft. Wij werken met onze eigen aannemer(s) en architecten tegen een vaste prijs. Ook is het mogelijk om bouwadvies van ons te krijgen waarbij wij de volledige opvolging op ons nemen. Vind jij het fijn om één aanspreekpunt te hebben die alles voor je regelt? Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen op https://www.hado-projecten.be/.

126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Is jouw dak aan vervanging toe?

Liet je al kleine herstellingen doen aan je dak of zag je kapotte dakpannen? Na een aantal jaren krijg je mos op je dak en kan dit voor schade zorgen. Of je merkt dat je huis niet meer fris ruikt. Is

Huis verbouwen? Waar beginnen?

Oef, na die moeilijke zoektocht vond je een woning die je wil verbouwen. Met een beetje verbeelding zie je jouw droomwoning voor je. In het beste geval scrolde je door Pinterest of je maakte een moodb

Kosten besparen bij jouw renovatie?

Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je schoof het op de lange baan? Alles wordt duurder, dus ook verbouw

Comentarios


bottom of page