top of page

Je woning energiezuinig maken of bouwen: hoe doe je dat?

Alles over EPC, EPB en meer


Het is tegenwoordig hot topic: je woning op een energiezuinige manier (ver)bouwen. Bij een gewone (kleine) renovatie ben je de afkortingen EPC en EPB misschien nog niet tegengekomen. Maar wil jij een nieuwbouwwoning bouwen of ga je een ingrijpende energetische renovatie aan (werken waarvoor een bouwvergunning nodig is), dan kom je deze termen vrij snel tegen. Maar wat houdt een EPC en EPB precies in? Waarom zou je duurzaam bouwen of verbouwen? En hoe krijg je het energiepeil naar beneden? Wij geven alle ins en outs in deze blog!


Je woning energiezuinig maken of bouwen: hoe doe je dat?

EPC en EPB, afkortingen die voor veel verwarring zorgen. Wat is nou precies het verschil? Wij maakten een overzichtelijke tabel:

Waarom zou je een woning energiezuiniger maken?

Staat er een renovatie op het programma? Of gaat de bouw van je woning binnenkort van start? Dan is het heel verstandig om de energiezuinigheid van de woning te laten berekenen. Natuurlijk brengt het een kost met zich mee om je woning te verduurzamen, maar je zult zien dat die investering zich sowieso uitbetaald. Er zijn maar liefst 4 grote voordelen van het verduurzamen van je woning:

  1. Je bespaart op energieverbruik en dat zie je terug aan het einde van de maand op je energiefactuur.

  2. Je wooncomfort wordt verhoogd. In de zomer is het heerlijk koel en in de winter blijft het lekker warm in huis.

  3. Het creëert zeker een meerwaarde bij de verkoop of verhuur van de woning.

  4. Je wordt voor 50% of 100% vrijgesteld van kadastraal inkomen als je aan een bepaald E-peil geraakt.

Hoe maak je een woning energiezuinig?

Je hebt een appartement gekocht of een woning. Maar hoe zorg je er dan voor dat je het energieverbruik naar beneden gaat? Wij zetten het voor je op een rijtje:

  • Isolatie in buitenmuren, vloer en dak

  • Ventileren op een slimme, automatische en energiezuinige manier is verplicht. Balansventilatiesysteem D of een intelligent ventilatiestysteem E, dat direct gecombineerd is met een lucht-, water- en warmtepomp, is aan te raden.

  • Het type verwarming: let goed op het bouwjaar van de ketel en de manier waarop je verwarmt. Een infraroodverwarming is bijvoorbeeld zeer energiezuinig.

  • Ramen: kies bijvoorbeeld voor PVC ramen met hoogrendementsglas.

  • Zonnepanelen

Ben je na het lezen van de blog erover uit en wil je jouw woning verduurzamen? Onderzoek dan zeker de premies die je kunt krijgen voordat je begint. Er zijn altijd voorwaarden aan verbonden. Zo dien je bijvoorbeeld je zonnepanelen te laten leggen door een erkend bedrijf omdat je een factuur moet kunnen voorleggen. Kijk eens op de site van de gemeente waar je gaat wonen of ga naar www.premiezoeker.be of www.fluvius.be.


Wij staan - als jouw verbouwpartner - altijd klaar voor advies. Of het nu gaat om nieuwbouw, renovaties of interieurstyling, wij zijn er voor je. Neem een kijkje op www.hado-projecten.be.





51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Is jouw dak aan vervanging toe?

Liet je al kleine herstellingen doen aan je dak of zag je kapotte dakpannen? Na een aantal jaren krijg je mos op je dak en kan dit voor...

Huis verbouwen? Waar beginnen?

Oef, na die moeilijke zoektocht vond je een woning die je wil verbouwen. Met een beetje verbeelding zie je jouw droomwoning voor je. In...

Kosten besparen bij jouw renovatie?

Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je...

Коментари


bottom of page