Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je schoof het op de lange baan? Alles wordt duurder, dus ook verbouwen.
En toch denk je: ‘We kunnen dit niet blijven uitstellen?’ Soms moet je gewoon de stap zetten omdat de woning gebreken heeft waar je niet om heen kan kijken. Hoe bespaar je dan, want je hebt geen eindeloos budget. Lees hieronder onze bespaartips voor een verbouwing.
7 bespaartips voor een renovatie op een rij:
1. Start met een goed verbouwplan.
Denk vooraf goed na of je gaat voor een totaalrenovatie of stapsgewijs jouw renovatie wil aanpakken. Bepaal in jouw plan welke stappen het belangrijkste zijn. Klein budget? Kies dan om te beginnen bij datgene dat je echt niet kan uitstellen. Zo kan het nodig zijn om eerst vochtproblemen aan te pakken of om te isoleren. Heb je alle nodige stappen uitgeschreven? Bedenk wat je zelf kan doen of misschien zijn er vrienden en familie die bepaalde dingen kunnen? Neem dit mee op in jouw plan.
Schrijf je draaiboek voor je verbouwing uit met een timing en wees je ervan bewust dat een timing zelden perfect loopt. Door dit in te calculeren kan je hierop inspelen. Misschien moet je zelf wat telefoontjes doen om het wat vlotter te laten verlopen, maar als je hier geld mee bespaart, is dit een kleine inspanning.
2. Zelf slopen
Moeten er afbraakwerken gebeuren? Kan je ook hier wat vrienden optrommelen om dit samen te doen? Let op, ga niet ondoordacht te werk, maar bereid je voor. Weet je wat je zelf kan afbreken en wat je mag afbreken? Ga in overleg met je aannemer en vraag wat je zelf kan doen. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je niet alles zomaar mag slopen. Voor bepaalde sloopwerken heb je een vergunning nodig. Check dit dus.
3. Afval zelf wegvoeren
En ja, ook afval laten verwijderen kost geld. Bekijk hoe je hierop kan besparen. Is het mogelijk om zelf afval te vervoeren? Heb je een aanhangwagen die je kan gebruiken of ken je iemand met een aanhangwagen? Maak een inschatting van de kosten. Je afval altijd opnieuw naar het containerpark brengen, kost ook algauw wat. Dan kan het handiger zijn om een afvalcontainer te plaatsen. Ook hier kan het vergelijken van offertes de moeite lonen.
4. Recupereer materialen
Misschien vraagt dit wat out of the box denkwerk, maar zijn er materialen die je kan recupereren? Bepaalde tegels, laminaat of kastjes van de keuken? Kan je de trap houden, maar anders aankleden of een vloer bovenop een bestaande vloer leggen? Sommige materialen kan je opknappen en een tweede leven geven. Denk hierover na als je jouw verbouwplan opstelt en lijst deze materialen op. Advies nodig? Elise, onze interieurstyliste geeft jou tips rond het hergebruiken van materialen. Meer tips? In deze blog komt het recupereren van materialen aan bod.
5. Offertes vergelijken
Tip 5 is misschien een lastige tip, want je zal veel moeten bellen en aannemers opnieuw moeten contacteren om offertes te krijgen. Geef niet te snel op. Offertes vergelijken kan een aanzienlijke besparing opleveren. Ga echter niet altijd onmiddellijk in op de goedkoopste offerte maar doe wat opzoekwerk. Heeft je aannemer veel ervaring en goede reviews of referenties? Soms kom je goedkoper uit door niet voor de goedkoopste aannemer te kiezen. Stel dat je voor de goedkoopste kiest, kan het duur uitkomen als je aannemer toch een fout maakt of de kwaliteit onvoldoende blijkt te zijn.
6. Materiaalkeuze
Materialen zijn een belangrijke kost. Door goed te kiezen, kan je besparen. Je kan materialen hergebruiken of verschillende offertes vergelijken. Of kiezen voor een ander materiaalsoort waardoor je bespaart, maar let hier op dat het ook duurzaam materiaal is. Misschien kan je ook jouw aannemer materialen laten aankopen waardoor het goedkoper is dan dat je zelf aankoopt of waardoor je minder BTW betaalt? Uiteraard ligt de keuze voor de leverancier bij jou. Wanneer je wil verbouwen met HADO projecten en interieur zullen wij alles voor jouw regelen en coördineert Michael, de werfcoördinator alles van A tot Z.
7. Energiepremies
Tenslotte, als je verbouwt geef je altijd een zeker budget uit en bespaar je liefst waar het kan. Vergeet daarom zeker niet na te gaan of je recht hebt op premies. Mogelijk kom je in aanmerking voor een energiepremie als je je woning binnen de 5 jaar renoveert na aankoop én als je energiebesparende investeringen doet. Lees hierover in onze blog rond de renovatieplicht.
Met deze tips en jouw draaiboek in handen, ben je alvast goed voorbereid en klaar voor jouw renovatie.
Zoek jij een partner voor jouw renovatie of voor jouw totaalrenovatie. Een partner die de werken tot in de puntjes opvolgt zodat jij stress en tijd bespaart?
Bovendien kan je tijdens of na de werken een beroep doen op Elise voor interieuradvies.
Meer weten? Neem contact met ons op en we helpen jou graag verder.
Heb je inspiratie nodig? Neem een kijkje bij onze realisaties.
Comments