top of page

Wanneer bouwvergunning nodig bij renovatie?

Bijgewerkt op: 5 dec. 2023

Grote werken uitvoeren aan uw woning? Voor grondige verbouwingen moet je een omgevingsvergunning of stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Dit is hetzelfde als een bouwvergunning.


Als je een bouwvergunning nodig hebt, werk je samen met een architect. Deze vraagt voor jou jouw omgevingsvergunning aan. Dit kan digitaal in het omgevingsloket.


Wanneer heb je een bouwvergunning nodig? Dat hangt af van lokale voorschriften en plannen. Soms volstaat een melding . Controleer zeker welke voorschriften gelden zodat jouw werken niet strijdig zijn met ruimtelijke uitvoeringsplannen, plannen van aanleg, stedenbouwkundige regels,…


Voorbeelden van werken die je moet melden:


 • Plaatsen van een nieuwe raamopening in de zij- of achtergevel.

 • Vervangen van dragende balken van het dak.

 • Herbouwen of vervangen van buitenmuren.

 • Plaatsen van dakvensters als de structuur van het dak wijzigt.


Wil je de functie van jouw woning wijzigen of jouw wooneenheden uitbreiden? Dan vraag je een bouwvergunning aan.


Hoe lang duurt het om een bouwvergunning te krijgen?

Als je een omgevingsvergunning aanvraagt, controleert de gemeente of jouw vergunningsaanvraag volledig en ontvankelijk is. De gemeente heeft hiervoor 30 dagen de tijd. Als er nog bijkomende informatie nodig is, verlengt de termijn met 30 dagen.

Soms krijgen burgers de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen jouw plannen om te verbouwen. Dit wil niet automatisch zeggen dat jouw plannen niet kunnen doorgaan. Het is het is college van burgemeester en schepenen dat beslist over jouw aanvraag. Zij houden rekening met:

 • Bezwaren van burgers

 • Adviezen

 • Andere voorschriften bv. van het gewestplan

 • Mogelijke overlast voor de buurt (inkijk, bouwdiepte,…)

Als je van de gemeente vervolgens een vergunning krijgt, moet je de mededeling (het gele papier) aanplakken op de plaats waar je de werken zal laten uitvoeren en dit gedurende één maand. De werken kunnen starten als je geen administratief beroep hebt ontvangen binnen de 35 dagen na aanplakking.


Wanneer mag je starten met de renovatiewerken?

Als er geen bezwaren zijn binnen de 35 dagen na de dag van bekendmaking, mogen de werkzaamheden starten. Verwittig de gemeente van de start.


Hoe lang geldt de verbouwingsvergunning?

Voor de geldigheid van de omgevingsvergunning hou je rekening met volgende voorwaarden:


 • Je moet binnen de twee jaar starten met de werken.

 • Binnen de 5 jaar moeten de woning of het gebouw dat je renoveert, winddicht zijn.

 • Je mag de werken 3 opeenvolgende jaren onderbreken.

Niet- vergunningsplichtige werken

Doe je geen grote renovatie maar wel opknapwerken? Voor kleine werken is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. Bijvoorbeeld:

 • Vervangen van ramen.

 • Vervangen van beschadigd pleisterwerk.

 • Vervangen van panlatten en leien.

 • Schilderen en kaleien van gevels

 • Plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer.

Wil je zeker weten of jouw werken wel of niet vergunningsplichtig zijn? Er is een handige checklist op de website van omgevingsloket Vlaanderen.


Heb je een bestaande woning gekocht die je wil renoveren? Weet dat er een renovatieplicht geldt. Kijk ook zeker naar onze pagina’s over totaalrenovaties en over badkamerrenovatie. Graag kennismaken of meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Is jouw dak aan vervanging toe?

Liet je al kleine herstellingen doen aan je dak of zag je kapotte dakpannen? Na een aantal jaren krijg je mos op je dak en kan dit voor schade zorgen. Of je merkt dat je huis niet meer fris ruikt. Is

Huis verbouwen? Waar beginnen?

Oef, na die moeilijke zoektocht vond je een woning die je wil verbouwen. Met een beetje verbeelding zie je jouw droomwoning voor je. In het beste geval scrolde je door Pinterest of je maakte een moodb

Kosten besparen bij jouw renovatie?

Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je schoof het op de lange baan? Alles wordt duurder, dus ook verbouw

Comments


bottom of page