top of page

6% btw bij renovatie

Bijgewerkt op: 1 dec. 2023

Je wil renoveren? Of onderzoek je nog de voordeligste optie? Wanneer kan je genieten van het tarief van 6% btw bij een renovatie? Wij leggen het voor jou uit.


Voorwaarden voor 6% btw bij renovatie:

  • Je woning is 10 jaar of ouder.

  • Je gebuikt de woning voor minstens 50% privéwoning.

  • De aannemer moet sinds 1 juli 2022 alle elementen die de toepassing van 6% btw-tarief rechtvaardigen, opnemen op de factuur. De facturen moeten aan jou gericht zijn, dus aan diegene die de woning als privéwoning gebruikt.

Wil je weten op welke werken het btw-tarief van 6% geldt? Je vindt een overzicht op de site van de FOD Financiën.


Eerste ingebruikname:

Jouw woning moet dus minstens 10 jaar ouder zijn. Verbouw je in 2023? Dan moet jouw woning in 2013 (of eerder)in gebruik zijn genomen om van het verlaagd btw tarief te kunnen genieten.

Dit geldt ook voor het renoveren van een appartement.


De woning mag een tweede verblijf zijn of je mag deze verhuren maarde facturen moeten wel aan jou, de eigenaar, gericht zijn.


Slopen en wederopbouw:

Je wil een woning volledig slopen en daarna een nieuwe woning bouwen? Hoe zit het dan met het btw-tarief? Het afbreken en opnieuw opbouwen van een woning is geen renovatie en dus moet je het btw-tarief van 21 procent betalen. Echter kan je onder bepaalde voorwaarden een verlaagd tarief krijgen:

  • In de volgende steden krijg je 6% btw als de afbraak van de oude woning en de opbouw van de nieuwe woning in één handeling gebeurt: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

Woon je niet in één van deze steden? Het verlaagde btw-tarief van 6% btw is uitgebreid tot heel België. Ook hier gelden voorwaarden:

  • De woning moet 5 jaar jouw enige en eigen woning zijn.

  • De oppervlakte van de woning mag maximum 200m² zijn.

Moet je toch 21% btw betalen dan kan je een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen.


Kom je hier niet voor in aanmerking? Kijk dan zeker of je een sloop- en heropbouwpremie kan aanvragen. Dit geldt voor de vergunningsaanvragen tot eind 2023.


Het btw tarief toepassen

Jouw aannemer zal het btw-tarief van 6% vermelden op een gedetailleerde factuur. Je hoeft zelf niets te doen.


Aangifte verbouwing kadaster

Zijn de werken klaar? Dan moet je binnen de 30 dagen na het beëindigen van de werken een aangifte doen Bij de Federale Overheidsdienst Financiën. Mogelijks krijg je hier een brief voor om deze in te dienen. Heb je deze niet gekregen? Dan zal je jouw aangifte spontaan moeten indienen met het aangifteformulier 43B.


Als je een bestaande woning koopt, hou dan ook rekening met de renovatieplicht.


Kennismaken? Neem vrijblijvend contact op en wij beantwoorden jouw vragen. Intussen kan je al eens snuisteren bij onze totaalrenovaties of badkamerrenovaties.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Is jouw dak aan vervanging toe?

Liet je al kleine herstellingen doen aan je dak of zag je kapotte dakpannen? Na een aantal jaren krijg je mos op je dak en kan dit voor schade zorgen. Of je merkt dat je huis niet meer fris ruikt. Is

Huis verbouwen? Waar beginnen?

Oef, na die moeilijke zoektocht vond je een woning die je wil verbouwen. Met een beetje verbeelding zie je jouw droomwoning voor je. In het beste geval scrolde je door Pinterest of je maakte een moodb

Kosten besparen bij jouw renovatie?

Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je schoof het op de lange baan? Alles wordt duurder, dus ook verbouw

Comentarios


bottom of page