top of page

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? Een overzicht!

Hoe fijn is het om met je sloffen, sokken of blote voeten over een warme vloer te lopen? Vloerverwarming is een aangename en efficiënte manier om je woning te verwarmen en de aanschafkosten krijg je snel terug omdat je rendement zeer hoog is. Het is dan ook bij veel renovaties of nieuwbouwprojecten een populaire keuze. Het enige nadeel is dat niet elke vloer geschikt is voor vloerverwarming. Een vloer heeft namelijk een lage warmteweerstand nodig om de warmte perfect te geleiden. Gelukkig zijn er ontzettend veel mooie opties! Waaruit kun je dan kiezen? Dat ontdek je in deze blog!


Een PVC-vloer

PVC is tegenwoordig niet meer van echt hout te onderscheiden. Prachtig! Het heeft dan ook een hele natuurlijke uitstraling. PVC is gemaakt van kunststof en daardoor uitermate geschikt voor vloerverwarming. Ook leg je het in vochtige ruimtes. Daarnaast is PVC duurzaam en onderhoudsvriendelijk vanwege de sterke slijtlaag. Het is verkrijgbaar in verschillende motieven en kleuren, zoals het populaire visgraatmotief in naturel eiken. Er bestaat zowel click PVC als gelijmd PVC. Heb je echter verwarming in de ondervloer, dan is plak PVC een betere keuze omdat dit strakker op de ondervloer zit. Zorg er wel voor dat de ondergrond goed is geëgaliseerd.



Betonvloer

Ook een pareltje! Een cementgebonden gietvloer is momenteel een van de populairste

vloeren. Betonvloeren bestaan ook in verschillende uitvoeringen zoals betonstuc, geprint of gepolierd. Je tast er wel wat dieper voor in de buidel. ;-) Let erop dat beton makkelijk uitzet waardoor er scheuren in je vloer kunnen ontstaan. De oplossing is eenvoudig: maak gebruik van uitzetvoegen en zorg ervoor dat de betonvloer dik genoeg is.



Keramische vloer

Ga je liever voor mooie tegels? Dan kom je al snel bij keramiek uit! Keramiek bestaat voornamelijk uit klei en zand. De tegels worden geglazuurd om ze te beschermen tegen vuil en om ze een glans te geven. Ook hierbij hou je best rekening met de uitzetvoegen. Je wilt zeker niet dat de tegels barsten door schommelingen in de temperatuur.




Vinylvloer

Een moderne look? Dan is vinyl een goede optie! Het is krasbestendig, slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Het is een hele veelzijdige vloer met een grote keuze aan kleur en dessins. Maar, hou goed in de gaten welke je koopt! Ze zijn namelijk niet allemaal geschikt voor vloerverwarming. Zo kies je best voor een vinyl met een thermische weerstand van maximaal 0,15 m² K/W. Ook is een isolerende foamlaag die dikker is dan 3 mm niet geschikt. Je hebt dan kans op bobbels in de vinylvloer door temperatuurschommelingen. Dat is zonde!


Linoleumvloer

De linoleumvloer maakt een comeback! Steeds vaker zien we dit terugkomen in woningen. Vooral de marmer-trend is zeer populair, ook wel de ‘marmoleum’ vloer genoemd. Maar er zijn verschillende kleuren en motieven mogelijk! Zowel marmoleum als linoleum laten de warmte goed door. Ook deze vloer is zeer geschikt om te combineren met vloerverwarming. Zorg ervoor dat - zoals bij de vinylvloer - je deze volledige vloer lijmt en dat de vloer niet te dik is.


Vloerverwarming bij renovatie

Velen denken dat het bij renovaties vaak niet mogelijk is om vloerverwarming te installeren omwille van de bestaande vloer. Toch zijn er twee super handige mogelijkheden: vloerverwarming zonder dekvloer of een ingeslepen vloerverwarming. Vloerverwarming zonder dekvloer is een droog systeem waarbij de verwarmingsbuizen in een een isolatieplaat liggen. Er is geen cementdekvloer nodig, waardoor het ideaal is voor woningen met een lage opbouwhoogte.


Een ingeslepen vloerverwarming is ideaal in woningen waar er voordien geen vloerverwarming geïnstalleerd is. Er worden sleuven geslepen in een dekvloer van cement volgens een bepaald patroon waarin vervolgens vloerverwarmingsbuizen gelegd kunnen worden. Daardoor creëer je op een energiezuinige manier warmte in huis. Tot net voor de afwerking van de vloer kan je nog beslissen of je al dan niet vloerverwarming wil.


Bonustip: subsidies en premies

Als je gebruik maakt van vloerverwarming dan is vloerisolatie en een energiezuinige CV-ketel een must. Laat je dit door een professional installeren? Dan krijg je hier subsidies en premies voor bij de Vlaamse Overheid.


Een extra dosis inspiratie nodig voor jouw renovatie? Wij zijn er voor je! Als jouw verbouwpartner kun je bij ons terecht voor alles wat met bouwen, renovaties en interieur te maken heeft. Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een offerte.

104 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Huis verbouwen? Waar beginnen?

Oef, na die moeilijke zoektocht vond je een woning die je wil verbouwen. Met een beetje verbeelding zie je jouw droomwoning voor je. In het beste geval scrolde je door Pinterest of je maakte een moodb

Kosten besparen bij jouw renovatie?

Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je schoof het op de lange baan? Alles wordt duurder, dus ook verbouw

Wanneer bouwvergunning nodig bij renovatie?

Grote werken uitvoeren aan uw woning? Voor grondige verbouwingen moet je een omgevingsvergunning of stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Dit is hetzelfde als een bouwvergunning. Als je een bouwver

bottom of page